Op deze pagina zijn enkele voorbeelden te vinden van oude plattegronden tijdens de verschillende uitbreidingen die Purmerend heeft gehad sinds het ontstaan.
Purmerend heeft in de 16e eeuw maar liefst vier uitbreidingen gehad. Op de plattegrond van Jacob van Deventer is de stad in zijn oudste vorm te zien. Dat was voor 1572.
In 1572 werd de stad voor de eerste maal uitgebreid aan de zuidelijke zijde van Purmerend. De indijking van de Gouw, Boonackeren de Kikkerbuurt. De versterking van de stad ging in die periode stevig door en in 1573 kwamen diverse bolwerken om de stad.
In 1574 was de tweede uitbreiding van de stad. Nu was de noordelijke zijde aan de beurt en kreeg een omwalling. De Hoornsche Buurt, Tuinstraat, Zoutkeet.
De derde uitbreiding vond plaats in 1614, nu aan de westkant van Purmerend door indijking van de Baan, Nieuwland, de Nekkerdijk en noordelijk achter het slot Purmerstein om. Deze kant werd noodzakelijk omdat inmiddels de Beemster drooggemaakt was en de stad onbeschermd was aan die kant van de stad.
De vierde en tevens laatste indijking vond plaats in 1642. Deze uitbreiding vond plaats aan de oostkant en zuidkant van de stad. Een situatie welke nog steeds qua vormgeving aanwezig is. De omwallingen zijn wel allemaal verdwenen en geslecht. De oude stadswallen en zijn stadsgracht loopt nu als een groen zoom met een mooi plantsoen door Purmerend. De oude begraafplaats is net zo oud als de stadswal bestaat.
Deze schitterende plattegrond van Frederik de Wit is uit 1680 waarbij de stadswallen voltooid zijn.
Nu was de stad aan alle kanten beschermd tegen onverwachte schermutselingen.